fbpx

Înghețata pentru copii colorată cu extract de insecte!

 In desert

De ce avem atât de mulți copii cu boli cronice? De ce avem atât de mulți copii bolnavi de cancer?

Veți găsi răspunsuri la aceste întrebări dacă veți citi informațiile extrem de importante expuse mai jos, pe înțelesul tuturor, de către experții Asociației Pro Consumatori. Tot în acest articol veți găsi și cele mai utile sfaturi ale lor, despre cum vă puteți proteja copiii și propria sănătate, fără să renunțați la bucuria de a mânca cel mai iubit desert al verii.

Încă de când am lansat Cremola, am îndemnat consumatorii să cumpere produse alimentare fără aditivi, ca să-și protejeze sănătatea. Iată că efortul nostru de a furniza produse de cea mai înaltă calitate, la prețuri de bun simț, a adus Cremola în topul înghețatelor cu cel mai bun raport calitate-preț.

În cel mai recent studiu realizat de Asociația Pro Consumatori în campania „STOP! Cumpără alimente fără aditivi” au fost analizate 13 mărci premium de înghețate de/cu vanilie (dintre care 7 înghețate bio). Rezultatele publicate în urma analizei realizate de experții Asociației Pro Consumatori arată astfel:

Locul I : Îngheţată vanilie Cremola (360g/500ml), 6 ingrediente, fără aditivi, are cel mai scăzut conţinut de grăsimi, acizi graşi saturaţi, zaharuri (…) şi cel mai ridicat conţinut de proteine, 100 grame din acest produs se vinde cu 5,06 lei.

Locul II : Îngheţată de vanilie Haagen Dazs (400g/460ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari (…) 100 grame din acest produs se vinde cu 8,27 lei.

Locul III : Îngheţată italiană ecologică de vanilie Siviero Maria (300g/450ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari, 100 grame din acest produs se vinde cu 12,13 lei. (…)

Aveți în continuare expunerea sumarizată a derulării celor două studii realizate recent de Asociația Pro Consumatori.

Duminica, 09 August 2020

Înghețata pentru copii colorată cu extract de insecte!

„Prin intermediul acestui studiu şi a altora care vor fi realizate în perioada următoare, tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care aditivii alimentari adăugaţi în alimentele destinate copiilor îl au asupra sănătății acestora.

Ia priviţi ce conține înghețata fabricată special pentru copiii noştri! (…)

Dintre aditivii alimentari identificați în sortimentele de înghețată analizate, următorii aditivi sunt suspecți de apariția unor probleme de sănătate, astfel:

E 100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E 120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

E 131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen. A fost interzis în Australia, SUA și Norvegia.

E 133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E 405 – propan-1,2-diol-alginat este esterul propilen-glicolic al acidului alginic, unele persoane manifestă reacţii alergice la anumite concentraţii de propilen-glicol.

E 1520 – propilen glicolul se obține din petrol și este unul dintre cele mai controversate E-uri. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic, cardiotoxic.

E 296 – acid malic, potențiator de aromă. Concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic.

E 322 – lecitine, emulgatori. În general, este sigur. Totuși, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariția aterosclerozei și a infarctului.

E 330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E 407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.

E 410 – gumă de carruba, agent de îngroșare. Poate provoca scăderea eficienței anumitor substanțe (enzime) care ajută digestia.

E 412 – gumă de guar, agent de îngroșare. Poate provoca alergii.

E 414 – gumă de acacia (arabică), emulgator. Poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast. Nu se recomandă consumul frecvent.

E 415 – gumă de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea glicemiei.

E 417 – gumă tara, stabilizator. Poate provoca alergii.

E 440 – pectină, agent de îngroșare. Poate fermenta în intestinul gros, provocând flatulenţă.

E 460 – gumă de celuloză, emulgator. Celuloza este insolubilă, dar poate fi fermentată în intestinul gros. Concentraţiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipaţia şi diareea.

E 471 – mono și digliceride ale acizilor grași. Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.

În concluzie, niciuna din îngheţatele pentru copii analizate de experţii APC nu prezintă o listă scurtă de ingrediente, fapt ce i-a îndreptăţit pe aceştia să le recomande părinţilor să evite achiziţionarea îngheţatelor cu listă lungă de ingrediente în compoziţia cărora predomină extracte de origine vegetală şi animală, completate cu aditivi alimentari mai mult sau mai putin toxici pentru copiii noştri.”

“Înghețata este pe departe cel mai iubit desert al verii. Ce este o vară fără înghețată? Ce este o copilărie fără înghețată? Clar este că înghețata copilăriei mele, nu mai este astăzi de găsit. Astăzi industria alimentară vrea să vândă cât mai multă apă și cât mai mult aer. (…) Nimic pe nutrienți, nimic pe sănătate. Copiii sunt programați mental de mici, să aprecieze alimentele goale de nutrienți. Un lapte sau un iaurt adevărat, un conținut mare de cacao, fructe și arome naturale, adevărate, care să aducă nutrienți în produs, sunt mult mai dorite, dar au dispărut parcă definitiv din atenția industriei. Industria alimentară s-a făcut soră bună cu industria chimică, este o evoluție cu urmări grave asupra sănătății noastre.” Virgil Virgilsen, Tehnolog industria alimentară

Sursa: Asociatia Pro Consumatori

 

Din fericire, vestea bună vine tot de la Asociația Pro Consumatori.

Marți, 11 August 2020

Înghețata de vanilie – sfaturi de la experți!

„Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor lansează Campania Națională de Informare și Educare: ”STOP! Cumpără alimente fără aditivi!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Asociația Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă în domeniul protecţiei consumatorilor de peste 30 de ani, a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 13 mărci de îngheţată de/cu vanilie, în vederea realizării unui studiu prin intermediul căruia să evidenţieze mărcile de îngheţată de/cu vanilie cu cel mai bun raport calitate-preţ. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

1. Analiza informaţiilor de pe etichetă şi prezentarea acestora pe înţelesul consumatorilor.

În cazul unei îngheţate informaţiile pe care trebuie să le cunoască/verifice un consumator sunt următoarele, în această ordine:

Aspectul general al vitrinei frigorifice– să fie curată, să nu prezinte pete de rugină în anumite zone ale acesteia, îngheţatele din interiorul vitrinei să nu prezinte pe ele fulgi de gheaţă (acest lucru arată că lanţul de frig din interiorul acesteia a fost întrerupt pe perioade de timp mai scurte sau mai lungi fapt ce duce la modificări organoleptice, fizico-chimice ale produselor depozitate în acel spatiu şi le face improprii pentru consum).

Termenul de valabilitate/data durabilităţii minimaleeste menţionată pe ambalaj prin intermediul sintagmei – a se consuma de preferinţă înainte de sfârşitul…(de exemplu: 12/2021).

Lista de ingrediente. Legislația în vigoare precizează faptul că pe o etichetă ingredientele se menționează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantității regăsite în alimentul respectiv, adică primul ingredient se regăsește în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regăsește într-o cantitate mai mică decât primul,  ș.a.m.d. (…) Experţii APC recomandă lista scurtă de ingrediente, asta înseamnă 5-6 ingrediente în cazul unei îngheţate, la un număr aşa de redus de ingrediente aditivii alimentari şi extractele industriei chimice nu-şi mai găsesc locul.

Declaraţia nutriţionalăper 100 grame îngheţată, (…) ne oferă informaţii despre valorile nutriţionale ale îngheţatei respective (…)

Cantitatea netă/volumul net (de exemplu: 250g/500ml).

2. Realizarea unui top în baza raportului calitate – preţ.

Experţii APC au achiziţionat din marile structuri comerciale un număr de 13 mărci de îngheţate de/cu vanilie, dintre care 7 îngheţate bio, în vederea analizei acestora pentru a face recomandări consumatorilor în vederea achiziţionării pentru consum a unor îngheţate fără aditivi şi alte extracte mai mult sau mai puţin naturale. Au fost achiziţionate următoarele mărci de îngheţată: Arctic 100 – îngheţată bio, Siviero Maria – îngheţată bio, Carte D’or – îngheţată bio, Alnatura – îngheţată bio, Fru Fru, Moven Pick, Gelatelli – îngheţată bio, Das Eis, KBio, Haagen Dazs, Mini Gelat -îngheţată bio, Carrefour Bio, Cremola.

Experţii APC au analizat cele 13 mărci de îngheţată după următoarele criterii:

– Lista scurtă de ingrediente – maxim 6, ca îngheţata făcută în casă,

– Absenţa aditivilor alimentari,

– Parametrii nutriţionali (valoare energetică, grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine) din 100 grame produs,

– Preţul per 100 grame produs

Deoarece scopul principal al analizei este identificarea în spaţiile comerciale a unor îngheţate fără aditivi, experţii APC folosind criteriul de analiză “absenţa aditivilor alimentari” au eliminat în prima fază a analizei 8 mărci de îngheţată de/cu vanilie, 7 dintre acestea au în compoziţie 1 sau 2 aditivi alimentari, iar la una dintre acestea (Mini Gelato) nu apare pe ambalaj cantitatea netă.

Faza a doua a analizei o constituie realizarea unui top din mărcile de îngheţată care au îndeplinit cele 2 criterii de analiză „absenţa aditivilor alimentari”, respectiv ”listă scurtă de ingrediente”. Astfel, în urma aplicării celor două criterii menţionate au rămas în cursă numai trei mărci, respectiv Cremola, Haagen Dazs şi Siviero Maria. Prin aplicarea celor 4 criterii asupra celor 3 mărci de îngheţată a rezultat următorul clasament:

Locul I : Îngheţată vanilie Cremola (360g/500ml), 6 ingrediente, fără aditivi, are cel mai scăzut conţinut de grăsimi, acizi graşi saturaţi, zaharuri (…) şi cel mai ridicat conţinut de proteine, 100 grame din acest produs se vinde cu 5,06 lei.

Locul II : Îngheţată de vanilie Haagen Dazs (400g/460ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari (…) 100 grame din acest produs se vinde cu 8,27 lei.

Locul III : Îngheţată italiană ecologică de vanilie Siviero Maria (300g/450ml), 5 ingrediente, fără aditivi alimentari, 100 grame din acest produs se vinde cu 12,13 lei. (…)

3. Prezentarea unor sugestii de consum.

În privința modului în care trebuie consumată, unii producători oferă consumatorilor următoarea sugestie de consum ”Mai lasă-mă 5 minute, apoi mă poți savura!”. În privința îngheţatei la caserolă, unii producători fac următoarea recomandare ”Pentru a-i savura gustul lăsați înghețata 15 minute la decongelat”. Nerespectarea acestor sugestii de consum poate duce la deteriorarea smalțului dentar și la apariția cariilor dentare. În situația în care înghețata se consumă cu înghițituri mari, există riscul inflamării amigdalelor. Înghețata se consumă cu lingurița, în porții mici, care trebuie ținute în gură până se topesc, numai în felul acesta putem savura aroma unei înghețate. (…) Înghețata nu se servește pe stradă, deoarece există riscul contaminării produsului cu particule de praf toxic.”

Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea unor producători de produse alimentare. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, textura, prospețimea, culoarea, gustul și aroma. Consumatorii care nu se informează sau nu evaluează conținutul alimentelor cu aditivi, riscă pe termen mediu sau lung să-și pericliteze starea de sănătate, cei mai predispuși fiind copiii, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele cu anumite afecțiuni medicale cronice. Le sugerez consumatorilor să cumpere îngheţata numai după o atentă verificare a vitrinei frigorifice, a termenului de valabilitate, a ingredientelor şi a declaraţiei nutriţionaleDe aceea, pentru a nu avea probleme de sănătate, vă recomand să verificați calitatea produselor pe care vreți să le achiziționați prin prisma conținutului afișat pe etichetă și să fiţi circumspecți la reclama agresivă, la anumite mențiuni înșelătoare/pictograme care apar pe ambalajul unor ingheţate și care au rolul de a vă abate atenția cu privire la informațiile esențiale ale îngheţatei, nicidecum să vă ajute să alegeţi în cunoștință de cauză.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC

Sursa: https://www.apc-romania.ro/ro/i-inghetata-de-vanilie–sfaturi-de-la-experti/Njg0LTI.html